Holokaust je to, čo urobil človek človeku

24.03.2009 Poprad

Poprad 24. marca (TASR) - Prvý transport židovských občanov zo Slovenska do koncentračných táborov vypravili 25. marca 1942 z Popradu a smeroval do Auschwitzu (Osvienčim) v Poľsku.
\"Hovoriť o holokauste a približovať históriu riešenia židovskej otázky, je len prvou časťou tohto procesu. Druhou je vyučovať o holokauste, hľadať spôsob, ako priblížiť zvlášť mladej generácii, lebo o tú nám ide, to, čo sa stalo. Aby chápali vôbec historické súvislosti, aby pochopili, že holokaust je to, čo človek urobil človeku, \" povedal na dnešnej tlačovej besede v Poprade riaditeľ Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavol Mešťan.
Z tisícky slobodných žien a dievčat od 16 do 30 rokov zaradených do prvého transportu, sa dožilo konca druhej svetovej vojny asi 70. V súčasnosti ešte žije asi osem z nich. Na pietnej spomienke v Poprade sa osobne nezúčastní ani jedna. Dôvodom sú predovšetkým zdravotné problémy. Príde však sestra jednej z deportovaných žien Viola T(r(k pôvodom z Levoče. Spolu s ďalšími hosťami sa zúčastní vo štvrtok 26. marca na medzinárodnej konferencii venovanej otázkam výučby o holokauste.
Pietna spomienka sa začne v stredu popoludní o 15.30 h slávnostným sprístupnením prvej etapy rekonštrukcie a úpravy židovského cintorína v Poprade a bude pokračovať o hodinu neskôr kladením vencov pri pamätnej tabuli obetí holokaustu na tamojšej železničnej stanici.
Mešťan vyzdvihol, že na úpravách židovského cintorína sa podieľali študenti popradských škôl. Uviedol, že práve mladej generácii treba pripomínať holokaust, pretože s odstupom rokov pamätníkov ubúda a pribúda tých, ktorí historické fakty spochybňujú. Dodal, že na konferencii v Poprade sa bude hovoriť aj o prenasledovaní slovenských Rómov v rokoch 1939-1945.
 

Vyberte región